Koronavirus – obnašajmo se družbeno odgovorno!

Nisem za paniko, sem pa za ozaveščanje. In kljub temu, kako zelo se poudarja število umrlih, ne število ozdravljenih, sem vesela, da nam te informacije niso prikrite.

In ker posledice poznamo že vsi, dovolj resno pa žal ne jemljemo vzrokov, bi se rada ustavila ravno tukaj. Rezultat boja proti koronavirusu je odvisen od vedenja vsakega posameznika.  Čeprav mnogokrat naivno mislimo, da se nam ne more zgoditi prav nič, se mnogokrat zgodi ravno to. In dokler nismo sami postavljeni v določeno situacijo smo pametni, zavračamo ukrepe in se norčujemo iz sistema.

Menim, da se je v začetku preveč medijsko izpostavljala starost žrtev in rizičnih skupin. Zaradi tega je prišlo do neodgovornega vedenja mlajših, ki niso pomislili na to, da v rizično skupino spadajo tudi njihove babice in dedki. Morda jaz ali ti. In ne glede na starost umrlih – VEDNO gre za izgubljeno življenje!

Z ukrepi, ki jih izvaja sosednja Italija in tudi Slovenija, se popolnoma strinjam. Vem, da je ob tem prizadet gospodarski sektor in da je zaradi nastale situacije zmeda po vsem svetu, ampak a ni to v dobrobit vseh nas? Za zdravje? Za življenje? Takšni ukrepi s seboj potegnejo tudi paniko, ampak če to pomeni, da se bomo ravno zaradi tega ljudje začeli obnašati bolj družbeno odgovorno, tudi prav. Veliko ljudi se ne zaveda resnosti situacije in pozabljajo, da vsak pacient povprečno okuži še 3 ljudi, kjer pa je največja težava prav to, da gre za nov virus, torej za popolnoma nov teritorij in spopadati se z velikim številom pacientov lahko ogrozi tudi naš zdravstveni sistem! A res želite, da se operacija na vašem srcu prestavi zaradi resnosti situacije s koronavirusom?

Okužen človek naj ne bi kazal simptomov tudi do 10 dni, kar pomeni, da okuženi mnogokrat bolezni sploh ne prepozna! Zato je tukaj osnovna higiena med najpomembnejšimi zaviralci širjenja virusa, katere res upam, da se držimo vsi!

Največ, kar v tem trenutku lahko storimo za naše zdravje in zdravje ostalih ljudi:

  • Izogibajmo se kontaktu z bolnimi osebami,
  • Izogibajmo se dotikanju naših oči, nosa in ust,
  • Ko se počutimo bolni, ne zapuščajmo svojega doma,
  • Vse robce uporabljajmo le enkrat,
  • Kašljajmo v rokav,
  • Dobro si umivajmo roke in sproti razkužujmo tudi telefone, daljince, računalnike in druge osebne predmete!

Babice in dedki, ki spadate v rizično skupino začasno prekinite ožje stike z ljudmi (objemanje sorodnikov, rokovanje itd) ter se zadržujte doma ali na svežem zraku. Prosite mlajše člane vaše družine, da opravijo nakup v trgovini namesto vas in vam vrečko z živili prinesejo domov (seveda brez ožjih stikov).

Zares upam, da se trenutno stanje v državi in po svetu omili in da babice ter dedki (in seveda vsi ostali), ostanemo zdravi!

A prosim, ne pozabimo na osnovno higieno in se obnašajmo družbeno odgovorno! Ostanimo doma, ostanimo zdravi.

Do naslednjič,

moderna babi Mojca