Zakaj sem se izogibala daljšim pohodom?

Jutra so bila še posebej med počitnicami moj najlepši del dneva. Nisem vstajala zgodaj, pa vendar tudi ne prepozno. To se spodobi za najstnike, ki večinoma v takšnem obdobju dan celo prespijo. 😊

Živela sem skoraj pod Pohorjem, kamor smo s prijatelji redno zahajali. Če se je le dalo, smo vsakodnevno obiskali znameniti lokal sredi Pohorja, kjer je bila naša prva »postojanka«. Pot smo nadaljevali do vrha in tam se je za nas čas ustavil. Ni bilo potrebno nadaljevati poti, kajti pogled na prečudoviti del Maribora, ki se je razprostiral v daljave, nas je vsakokrat tako prevzel, da smo z veseljem obležali kar na travi.

Z lahkoto smo prehodili ogromno kilometrov, se vzpenjali na še tako zahteven hrib ter si nabirali moči, ki smo je imeli že tako na pretek. Uživali smo v vsakem koraku, občutili smo topel objem narave, dotika sonca in občutka deljenja nasmeha. Ostali so lepi spomini. Še danes se rada vračam tja, pod Pohorje, kjer se počutim prijetno in mirno.

Skozi svoje odraščanje sem veliko časa namenila hoji. Takrat svojega kolesa nisem imela, sem pa si ga včasih lahko tudi izposodila. Šele ko sem privarčevala nekaj svojega denarja za delo v domačem bloku, sem si ga lahko kupila. 😊 Vendar kolo nikoli ni nadomestilo hoje, še danes se izjemno rada sprehajam in štejem svoje korake.

Spominjam se študentskega obdobja, ko smo se v okviru športne dejavnosti odločili, da se odpravimo na pohod čez Pohorje. Bilo je nepozabno. Pa ne samo zaradi cilja, ki smo ga želeli doseči, temveč tudi zaradi prijetnega vzdušja, ki nam je krasil tisti dan. Med potjo smo peli, se smejali, jedli in pili. Tudi stokanja ni manjkalo, predvsem zaradi utrujenosti na tako dolgi poti. 😊 Priznam, da vseeno nisem bila najbolje pripravljena na tak velik podvig, zato so bile posledice še kako očitne. A bilo je smeha, vztrajnosti in spodbude. Hodili smo več kot devet ur in po prvem postanku na Rogli bili tako utrujeni, da poti enostavno nismo mogli nadaljevati. Noge so nas bolele bolj kot smo si pred pohodom lahko sploh predstavljali. Podplati so pekli od bolečin. Spanje je bilo obupno. Zjutraj nekateri poti nismo mogli nadaljevati, kajti niti nočni počitek ni pomagal. Odpeljali so nas domov.

 

Dolga leta po tem pohodu, sem se prav zaradi tega izogibala hoji v hrib, po daljših sprehodih v naravi in na sploh po gibanju na prostem.

A pred osmimi leti se je v meni znova prebudila želja  po hoji na vršace. Kupila sem si planinsko opremo in primerne pohodne čevlje ter jih že naslednji teden obula na prvi krajši izlet. Sploh nisem mogla verjeti sebi, kako je mogoče, da so me noge v dobrih pohodnih čevljih znova začele tako boleti. Bolečine so se vrnile. Bila sem prepričana, da so krivi zunanji šivi na čevljih, zato sem jih takoj po prihodu domov v trgovini menjala za druge. Zgodba se je ponovila. Bila sem obupana vse dokler mi ponovno trgovka ni svetovala, da vzamem nekoliko dražje pohodne čevlje in te brez vsakršnega šiva. To je bila zmagovalna kombinacija – le za kratek čas. Hodila sem in hodila, moje noge so ostale sicer zdrave in močne, vse dokler ponovno nisem začela čutiti pekočih bolečin na narti in notranjih straneh stegen. Ugotovila sem, da so se mi pojavile drobne kapilare, katere so me ob pritisku in daljši hoji začele boleti. Znova sem se začela izogibati naporom in moja kondicija je očitno pešala. Pohodi so bili le redki.

Vem, da v mladosti niso bile krive krčne žile in zmanjšana kondicija, temveč le primerna obutev. Takrat sem hodila v preprostih športnih copatih. Danes, ko pa sem dopolnila že 54 let, je stanje drugačno. 🙂

Pred skoraj tremi meseci, ko mi je vnuk Liam začel postavljati čudna vprašanja (zakaj imam črte na nogi – opa, žile?), sem se odločila, da končno nekaj naredim znova zase. Zdaj je skrajni čas. Po spletu sem iskala primerno rešitev za odpravo bolečih in težkih nog, vidnih krvnih žil, lajšanja občutkov pekočih nog, …

Tako sem preko spletne strani BIOSTILE  našla super izdelek Nutrilegs Forte, kateri mi je začel resnično lajšati bolečine in krvne žile so postale manj vidne. Moj korak je postajal lažji, noge me po naporu ne bolijo več tako močno in krčne žile so tudi ob pritisku veliko manj boleče in vidne. Sedaj z veseljem na različne dogodke obujem tudi visoke petke, v katerih stojim dalj časa in noge so še zmeraj spočite. Ne bolijo me več tako kot nekoč, za kar sem izredno hvaležna.

Ko pomislim nazaj, koliko kilometrov sem prehodila z bolečimi in pekočimi občutki v nogah, koliko čevljev sem zamenjala in kako dolgo sem odlašala da poiščem zares pravi razlog za bolečine v nogah, sem razočarana nad seboj. Skrb za zdravje, gibanje in dobro počutje bi nam moralo biti vsem na prvem mestu.

Danes, ko se počutim resnično zdravo, lahkotno in brez strahu, da me bodo noge na izletu

znova bolele, sem srečna, in vem, da mi od BIOSTILE  Nutrilegs Forte resnično pomaga. Še zmeraj pa imate tudi vi možnost nakupa tega super produkta v akcijski ceni 3+1 gratis. 👍

Tako malo je bilo potrebno, da sem znova vzljubila dolge sprehode in vzpenjanje po okoliških hribih…

Zdaj pa komaj čakam, da bosta tudi Liam in Flora toliko zrastla, da bomo lahko skupaj osvajali vrhove naše prečudovite dežele in uživali v vsakem koraku posebej. Saj sem še mlada, kajne? Pri 54-ih letih bi bilo pa res prezgodaj za upokojitev od čudovitih sprehodov v naše hribe…