Stres – največji sovražnik našemu zdravju

Če pomislim, kdaj sem se prvič srečala s situacijo, ko sem bila brez moči, brez idej in brez nadzora nad svojim življenjem, mi misli uhajajo v čas, ko sem Anjo, še komaj 15-letno dekle, na njeno veliko željo pospremila na letališče, od koder je poletela na 3 tedensko izobraževanje v Oxford. Prav v tistem času so Veliko Britanijo zajele poplave z močnim dežjem, od koder so ljudi celo iz določenih predelov evakuirali. Spomnim se, da je to bilo moje prvo najhujše obdobje v življenju, saj ji enostavno nisem mogla pomagati. Bila sem brez moči in tako daleč vstran. Ni bilo pametnih telefonov, prav tako se še niso tako pogosto uporabljali računalniki, zato je bil stres, ki sem ga iz dneva v dan doživljala vedno večji. Takrat se je zame ustavil čas. Zbolela sem.

                                                               Liam zmeraj nasmejan

Občutek, da naše življenje ne obvladujemo, da nas drugi kontrolirajo, nadzorujejo in vodijo, je v današnjem času vse bolj pogost. Zadnja leta se pojavlja veliko navideznih rešitev, kako obvladovati stres in kako si urediti življenje, da bo spet v naših rokah. Pogosto se dogaja, da si številne težave nakopljemo in si tako še poslabšamo svojo situacijo. Številni guruji po svetovnih spletih ponujajo raznovrstne rešitve, kako obvladovati stres. Veliko med njimi so resnično dobri, saj postavljajo našo zavest o sebi na prvo mesto.

Naše miselne predstave o sebi, ki si jih zgradimo v glavi, so bistvene za izhod iz navidezno brezupnega položaja. Miselna vizualizacija trenutnega stresa in doživljanje le tega, je izrednega pomena. Šele ko se zavemo, katere naše potrebe so ogrožene, če sploh so, je za začetek razreševanje zelo pomembno. Obvladovanje stresa pomeni, da zberemo pogum in se soočimo z določenimi dejstvi, ki nas zavirajo pri nadaljnjem funkcioniranju. V kolikor imamo nedokončane misli o problemu ali situaciji, ki nas je postavila v brezupen položaj, ne moremo pristopiti k razreševanju le-tega.

Ko zmoremo razmejiti, na kaj imamo vpliv in na kaj ga nimamo, lahko začnemo postopoma iskati pot do rešitve. Stresnih situacij je v življenju ogromno. Stres je lahko na delovnem mestu, v družini, v družbi in v nas samih.

Stres pomeni, da nas je doletelo nekaj, na kaj nismo bili pripravljeni ali nismo pričakovali.

Obvladovanje stresa je možno le, če imamo pri sebi izgrajene strategije, ideje reševanja konfliktov, jasna pričakovanja in oblikovana stališča v svojem življenju ter nenazadnje dovolj veliko samozavest ter dovolj dobro samopodobo.

 

Sama si v življenju nisem predstavljala, da bom šla skozi niz stresnih situacij, ki sem jih doživela ob ločitvi od Anje. Anja je več let zaporedoma od svojega 15 leta naprej svoje poletne počitnice izkoristila za učenje angleškega jezika v tujih državah. Ker je bila moja prva izkušnja tako slaba, sem se psihično na njen ponovni odhod pripravljala vsakič znova skoraj pol leta. Nič čudnega ni bilo, ko je pri 21 letih odšla na 1 letni študij v Španijo a priznam, da sem takrat imela že ‘trdo kožo’ in razumela njene želje po odkrivanju novega, kar me je nekako pomirilo.

Kljub sodobnemu času, v katerem živimo, kjer nas sedaj računalniki in telefoni po eni strani povezujejo in po drugi tudi rešujejo stresnih konfliktov, je bil odhod na izobraževanja v tuje dežele in kasneje tudi selitev, veliko breme, ki sem ga doživela. Da sem vse skupaj lahko ‘predelala’, je preteklo kar nekaj časa. V zavesti sem imela močno voljo, ki me je spodbudila k pozitivnim mislim in jasno zastavljenim ciljem.

Svoj stres, ki sem ga doživela, sem začela obvladovati  s trdno voljo, pogumom in željo po sreči. Moje misli sem usmerjala v dobro Anje, saj sem se začela zavedati, da je tudi ona postala odrasla, da ni več otrok, da se osamosvoji in da je čas, da se hkrati razbremenim tudi sama.

Čeprav za slovence ni značilna selitev iz rojstnega kraja, sem se sama odločila prav za to. Zavedala sem se, da Anja živi daleč, pa vendar zelo blizu. Razdalje v kilometrih se ne štejejo več, saj je doba virtualnega življenja nadomestila primanjkljaj, ki ga v tem času imamo.

Vsak dan prejemam fotografije in videje svojega vnučka ter tako nadomestimo čas, kadar nismo eden ob drugem.

Svoje življenje sva si tako Anja, kot jaz uredili zelo lepo ter se s svojimi pozitivnimi mislimi in dobro voljo usmerili v vse lepo, kar nas v življenju še čaka. Prepričana sem, da smo lahko vsi na dobri poti, če le svoje razmišljanje usmerimo na pravo pot.

                                                                    Anja s svojo družino

Kljub temu, da se stres pojavlja praktično občasno še zmeraj – saj je tempo življenja takšen, se poskušam osredotočiti na pozitivne misli, srečo in vse dobro, kar nas obdaja. Kaj pa je tisto, kar vam predstavlja največji stres v življenju?

 

Do naslednjič,

Moderna babi