V Pariz na zajtrk

Zajtrk je moj najljubši obrok. Zmeraj, ko se zbudim v sobi hotela, so moje misli usmerjene v razkošne jedilnice, obložene mize polne hrane in solatni bifeji, ki so polni že na vse zgodaj zjutraj.

Moja mami mi že od nekdaj govori, da imam samo velike oči. Ko sem bila še majhna, sem se ji ob tem dejstvu iskrivo nasmihala, zdaj pa razumem, da se moje velike oči po navadi odražajo s prepolnim krožnikom in kasneje tudi s prepolnim želodcem. Včasih sem mislila, da to izvira iz otroštva, vendar hrane je bilo v mojem življenju zmeraj dovolj.

Pa se vrnimo v hotel. Zajtrk. Joooj, kako ga obožujem. Lahko bi celo rekla, da je zmeraj isti, vendar ravno zato sem tudi najbolj zadovoljna. Kozarec limonade ali pomarančnega soka je prva stvar, kateri stoji na moji mizi, nato pride vse ostalo. Kruh, ki je v hotelih zmeraj svež in kikirikijevo maslo, katerega neznansko obožujem. Če tega ni na razpolago, vzamem kaj lahkotnega, zmeraj brezmesnega. In seveda krožnik sadja ali zelenjave. Ker pa vem, da me na potovanju čaka dolg dan, si na koncu privoščim tudi skodelico kave.

In smo tam, znova sem se prenajedla. 😊

Čeprav si zmeraj, preden stopim v jedilnico hotela rečem, da pa ta dan ne bom pretiravala, se vedno zmotim – saj veste, tiste velike oči me ves čas prepričujejo, da je na krožniku še vedno nekaj prostora…

Nato se začne avantura – spominjam se lanskega sprehoda po čudovitih pariških ulicah, kjer je trgovin toliko, da te zbode v oči.

Ko sem prvič obiskala Pariz, so bile moje oči uprte v zgodovino, ki se je začela že v 4. stol. pr.  n. št. Zdajšnje številne svetovno znane znamenitosti, ki krasijo največje francosko mesto in ob enem največje mesto mode v Franciji, so me že leta 2009 prevzele. Pompozen Eifflov stolp, Slavolog zmage, Noterdamska stolnica in ne nazadnje veličastna avenija Elizejskih poljan, kjer je za turiste, ki obožujejo restavracije, nočne bare, lokale, ateljeje in modo najbolj mikavno.

Na Aveniji, ki je dolga 2 kilometra in stoji med trgoma Place de la Concorde ter Place Charles de Gaulle, kjer se nahaja Slavolok zmage, je zmeraj največja gneča. Tudi sama sem se najraje zadrževala prav tukaj, saj je utrip mestnega vrveža zares neverjeten in čaroben.

Najprestižnejši bulvar v Parizu ali najznamenitejša ulica na svetu, me je prepričala, da sem se lanskega leta znova vrnila v Pariz, kjer sem preživela čudovit teden v mestu mode, kjer nadarjeni modni ustvarjalci uvažajo svoje izdelke in dodatno kopičijo zaloge prestižnih znamk. Trgovine, kot so Louis Vuitton, Cartier, Tiffany, Bulgari, Chanel, Gucci, Dior, Vivienne Westwood, Miu Miu, Jimmy Choo in nešteto drugih, so se bohotile s svojimi čudovitimi detajli, katere pa sem sama le opazovala. Čeprav ljubim modo in sem neizmerno rada lepo oblečena, sem po Aveniji iskala trgovine, ki so bile primerne za »moj žep«. Vsa zadovoljna ob pogledu nam bolj znane in dostopne trgovine kot so Zara, Adidas, Orsay, …, sem se podala po nakupih. Čeprav me je hrbtenica po prehojeni poti že precej bolela, sem ob sprehodu skozi nakupovalne police hitro pozabila tudi na to. Ah, saj veste, to pa smo ženske! 😊

Hkrati moram priznati, da nisem tisti tip ženske, kateri so všeč različni vzorci in močne barve. Moj stil oblačenja ni vpadljiv, zato sem imela tudi precej težav, kaj kupiti. Ob nenavadnih krojih, ekstravagantnih linij in barv, sem se večkrat vprašala, kako bi tako oblečena sploh izgledala. Ker nimam vitke postave in nisem visoka, bi bila v nekaterih oblačilih videti prav smešna, še posebej takrat, ko se s polnim želodcem odpravim po mestu z željo, da nekaj malega kupim. Najbolj me je navdušila znana francoska parfumerija, kjer sem se sprehodila tudi skozi njihovo trgovino čudovitih parfumov ter si ob koncu ogleda tudi sama privoščila omamno dišeče izdelke iz znane hiše Fragonard.

Kljub temu, da Pariz slovi po vrhunski modi, pa pariške ulice nudijo tudi cenejše veleblagovnice in različne trgovske  verige, po katerih se brez slabe vesti lahko sprehodi prav vsak.

Res je, da je Pariz čarobno mesto zato vem, da bi se tja vrnila tudi tretjič; a najbolj zaradi pestre zgodovine, čudovite arhitekture, umetnosti ter zabave. In seveda zajtrka. 😊

 

Do naslednjič,

Vaša Moderna babi Mojca