Iz stališča učiteljice: počitnice pri babici, da ali ne?

In so se začele…. Kaj pa? Poletne počitnice vendar.

To je čas za brezskrbno poležavanje na soncu, kopanje v bazenu ali morju, tekanje po najlepših cvetočih travnikih, lizanje sladoleda, igranje na igralih, vožnje po toboganu, zahajanje v gore, kolesarjenje in druženje z najbolj čudovitimi osebami na svetu – našimi starši ter dedki in babicami.

Ker pa so starši odgovorni za svoje otroke, tudi odločajo o tem, kako in kje bodo preživeli poletne počitnice. V kolikor so otroci večji in s tem samostojnejši, se v času odsotnosti staršev zaposlijo kar sami. Veliko jih v tem času presedi pred televizorji, računalniki ali telefoni, manj pa je takšnih, ki svoj prosti čas izkoristijo kvalitetneje.

 

KOMU ZAUPATI SVOJEGA OTROKA?

Med nami je nekaj staršev, ki svoje otroke nikakor ne prepustijo drugim osebam. S tem otroke prikrajšajo za neprecenljive izkušnje in lepe spomine, ki se jih v kasnejšem obdobju radi spominjajo in jih nenazadnje tudi osebnostno obogatijo. Nekateri starši pa svoje otroke, zaradi pridobivanja izkušenj in socialnega stika, v času počitnic, aktivno vključijo v različne tabore, gibalno-ustvarjalne delavnice, kolonije. Ali pa jih celo zaupajo babicam in dedkom.

 

 

KJE PREŽIVETI AKTIVNE POČITNICE?

Kadar starši svoje otroke, zaradi pozitivnega vzdušja, duhovne rasti, oblikovanja otrokovih vrednot ali utrjevanja znanja, vključijo v poletne kampe, se le-ti tudi uspešno vključujejo v različne  športe, igre, učenja, ustvarjanja in spoznavanja narave. Udeležba na taborih, kjer na zabaven in vzpodbuden način utrjujejo sposobnosti sodelovanja in samostojnega aktivnega preživljanja prostega časa, predstavlja neprecenljivo izkušnjo za vse življenje. Nekaj pa je takih, ki svoje otroke prepustijo v varstvo za dlje časa, kjer se pod strokovnim vodstvom učijo pravilne tehnike plavanja, potapljanja in različnih športnih iger. Ob tem otrok pridobiva izkušnje, ki ga delajo močnejšega,  samostojnejšega in zrelejšega.

 

MEDGENERACIJSKO DRUŽENJE – DA ALI NE?

Kaj pa starši, ki so se odločili svoje otroke prepustiti babici in dedku? So jim prav tako omogočili aktivno preživljanje prostega časa? Seveda! S tem so dali otroku možnost in priložnost, da obogatijo smisel svoje otroške razigranosti in zmožnost vzpostavljanja medgeneracijske vezi, občutek za življenje s starostniki in doživljanje staranja, kot normalen proces človeka. In nenazadnje spoznavanje njihovega notranjega bogastva, številnih veščin in spretnosti, ki jih premorejo le dedki in babice.

V tem času se babice in dedki prepustijo toku dogajanja, se pomladijo, zganjajo norčije in s tem dodatno okrepijo medsebojne odnose. Tehnološke igrače so večinoma pozabljene, saj čas s svojimi vnuki izkoristijo veliko bolj sproščeno, praktično, naravno, poučno, spodbudno in bogato. Velikokrat si vzamejo več časa, kot so to lahko, ko so sami bili starši.

Za otrokov mentalni razvoj je potrebno tudi razvajanje, izkazovanje ljubezni, stiski, objemi, vendar do te mere, da je še zdravo. Babice res popuščajo, vendar tudi učijo. Babice ne kaznujejo, one poslušajo in spoštujejo. Vse to delajo iz ljubezni do svojih otrok in vnukov.

 

PO KOM PA SI JEMLJEJO ZGLED?

Ob rojstvu otrok nekaj genskih lastnosti podeduje od staršev, veliko vedenjskih vzorcev pozneje pobira iz okolja.

Če se bo oče zanimal za avtomobile in če bo čas namenil video igricam, bo njihov otrok skoraj verjetno podoben očetu, saj mu je le-ta, v prvih letih, tudi največji vzornik. 

Otroci, ki preživijo več časa pri starih starših, ki se z njimi aktivno ukvarjajo, bodo ti prevzeli nekatere vzorce vedenja od njih in jih v realnem življenju znali tudi izkoristiti. Dedki in babice, običajno veliko časa namenijo razgovorom, branju knjig, igranju, postavljanju pravil in ne nazadnje tudi učenju. Red in disciplina sta velikokrat bolj jasni v hiši pri starih starših. Svoje vnuke učijo pospravljati, kuhati, peči, umivati, tekmovati in igrati. Medsebojno druženje in skrb za odkrit ter pošten odnos, daje zgled mladi generaciji, kar veliko prispeva, k  njihovi vzgoji. Z dobrim zgledom se otrok lažje razvija v odgovornega, zdravega in poštenega  človeka. Tega pa veliko prevzame po starih starših.

Torej: Ali prepustiti svoje otroke v času počitnic babici in dedku? Seveda. S tem otroka osrečimo in mu dajemo priložnost za tisto, kar ima najraje.

 

 

Do naslednjič,

vaša Moderna babi Mojca