Zdravje se začne na krožniku

Bilo je pred leti, ob treh zjutraj, ko smo se z družino vračali iz maturantskega plesa. Vse je potekalo, kot pravijo nekateri »po maslu«, vse dokler nisem začela čutiti pekoče bolečine v prsih. Vsi moji strahovi so se podvojili z mislijo na pokojnega strica, ki je umrl nekaj mesecev pred to zabavo zaradi srčnega infarkta. Bolečina, ki se je širila v hrbtni del je bila tako izrazita, da sem občasno dobila občutek, da se tudi sama poslavljam.

Med vožnjo domov sem bila zaskrbljena in tiha, saj nisem želela v strah spravljati še ostale prisotne. Pogosto sem bila deležna očitkov, da rada »paničarim«, zato sem se odločila, da tokrat obmolknem.

Ko sem legla v posteljo in se želela umiriti, se je bolečina le še stopnjevala. Takrat je bil strah še večji in končno sem s tresočim glasom in s solzami v očeh spregovorila.

 

 

Z REŠILCEM V BOLNIŠNICO IN SUM NA INFARKT

Sledila je urgentna vožnja z rešilcem v bolnišnico, kjer so najprej potrdili sum na infarkt, kar me je ustrahovalo tako zelo, da sem dobila tudi tablete za pomiritev.

A po vseh pregledih, ki so mi jih opravili, sem že proti jutru dobila izvid, da je z menoj vse v redu. Kaj mi je torej bilo?

Pekoče bolečine, sicer ne tako zelo izrazite pa vendar, so se v naslednjih mesecih še vedno občasno pojavljale. Najpogosteje ob raznih praznovanjih, kjer je bilo obilja hrane, nato na delovnem mestu v času kosila in spet doma, ko je bila miza polna dobrot.

Ker so bolečine bile še vedno prisotne se enostavno nisem potolažila z dejstvom, da z menoj ni nič narobe. Odločila sem se za temeljiti pregled tudi na gastroenterološkem oddelku v Ljubljani, kjer mi je zdravnik še pred pregledom omenil, da gre najverjetneje za žolčne kamne. Vsa srečna in zadovoljna sem bila ob dejstvu, da je pa to res najmanjši problem in predvidevanja so se kmalu potrdila z UZ abdomna.

 

DIAGNOZA – ŽOLČNI KAMNI

Dobila sem torej diagnozo – žolčni kamni in predoperativno dieto.

Takrat pa je nastopil čas preobrazbe.

Odločila sem se, da na operacijo (še) ne grem in da bom najprej temeljito spremenila prehrano, ki bo pomagala preprečiti ponovne napade pekočih bolečin v prsih.

Znova sem pogosto poslušala mnenje ostalih; da me je strah iti na operacijo, da me je strah bolnišnice, da me je strah postoperativnega stanja…, vendar sem na srečo do vseh očitkov postajala indiferentna. Ob vsej prebrani literaturi, člankih na internetu in poglobitvi v svoje razmišljanje, se je najprej spremenilo moje mnenje o veganstvu in vegetarijanstvu. Ker sem velika privrženka živali, sem se hkrati zaradi etičnih razlogov in seveda tudi zaradi zdravstvenega stanja odločila, da se začnem prehranjevati bolj zdravo in iz prehrane izločim meso, pogosto pa se iz enakih razlogov še danes izogibam tudi ostalim živalskim maščobam.

 

Katera načela zdrave prehrane pa sem začela upoštevati?

 • Zaužila sem več manjših obrokov dnevno.
 • Upoštevala sem uravnotežene in raznovrstne obroke.
 • Večinoma sem uporabljala ekološko pridelano hrano.
 • Zaužila sem dovolj sadja in zelenjave.
 • Jedla sem čim več surove hrane.
 • Zaužila sem dovolj tekočine.
 • Izogibala sem se sladkorju.
 • Razvijala sem svoje navade v prehrani.
 • Ter se izogibala živilom živalskega izvora.

Ni mi bilo težko spremeniti načina prehranjevanja, saj sem se iz dneva v dan počutila bolje.

 

ZDRAVO ŽIVLJENJE SE ZAČNE NA KROŽNIKU

V teh zadnjih letih, sem se ravno skozi to izkušnjo naučila, kako je prehrana pravzaprav tesno povezana z zdravjem človeka. Način prehranjevanja lahko za posameznika pomeni tveganje za zdravje, ali pa pripomore k izboljšanju zdravja in s tem pridobi na kvaliteti življenja.

Ne samo, da sem izgubila kar nekaj kilogramov, enostavno počutim se bolj zadovoljno, zdravo, vitalno in mladostno. Moji popoldanski počitki zaradi nenehne utrujenosti so postali preteklost in tako lahko vsak prosti čas izkoristim za druženje s svojimi bližnjimi in gibanjem na svežem zraku.

 

Leta 2012 z 10kg več…

 

In letos…

 

Kakšen pa je vpliv zdrave prehrane na zdravje?

 • Varuje in preprečuje nastanek kroničnih bolezni (visok krvni pritisk, zvišan holesterol, povišan sladkor v krvi, debelost, srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen tipa II … ) 
 • Boljše počutje in razpoloženje, zmanjšana depresija, slabi občutki…

 

A če se vrnem na začetek; naša praznovanja in zabave so vseeno ostale takšne, kot so bile nekoč in z veseljem spečem slastno torto z veliko smetane ter pripravim kosilo po želji gostov.

Do naslednjič,

vaša Moderna babi Mojca