Starši so za vzgajanje, stari starši za razvajanje

Poleti sem na Danskem stopila v lokal, pred katerim je na tabli na veliko pisalo: ”NO WI-FI. We talk to each other.” Prevedeno: ”Tukaj nimamo WI-Fija, tukaj med seboj govorimo.”

V lokal sem stopila ravno zaradi tega. Wi-fija v resnici sploh nisem potrebovala, saj moj naročniški paket že vsebuje prenos podatkov tudi v vseh državah EU. A nekako me je prav dejstvo, da želijo vzpodbuditi komunikacijo na štiri oči, prepričalo v to, da poskusim ravno njihovo kavo.

Nekdo se bo sedaj zagotovo spotaknil ob to, da sem se poimenovala Moderna babi in da gre ravno internetu zahvala, da se babice lahko virtualno povezujemo med seboj. In oh, tole je čisto upravičeno, ker sem moderne babice poimenovala tudi vse tiste, ki so stopile v korak s časom in ki uporabljajo digitalno tehnologijo.

Ampak tukaj je zelo pomembno poudariti, da smo moderne babice tudi tiste, ki se znamo odklopiti. Ki znamo ‘pozabiti’ svoj telefon in nanj ne pogledati tudi ves dan. Ki znamo ceniti pristno komunikacijo. Ki nismo odvisne.

Ali veste, da v skandinavskih deželah, kjer sem bila, mladi starši, ki nimajo babic ali so v oddaljenih krajih, iščejo starejše gospe za druženje s svojim otrokom? Prepričani so, da je medgeneracijsko druženje izrednega pomena za normalen psihosocialni razvoj otroka. Naj se  sliši še tako klišejsko, pa vsekakor drži, da so starši za vzgajanje, stari straši za razvajanje. To ne pomeni, da prestopimo mejo, ki jo postavijo starši, ampak gre za razvajanje drugačnega pomena.

Vse več staršev zaradi preobsežnega delovnega časa in skrbi pogosteje popuščajo svojim otrokom pri uporabi internetne digitalizacije (telefoni, televizor, video igrice), kot stari starši. Glede na to, da smo današnje babice v svoji mladosti živele skoraj brez televizorja, računalnika, telefona in raznih čudnih računalniških iger sem mnenja, da stari starši čas z vnukom izkoristimo veliko bolj kvalitetno, sproščeno, mirno in poučno, predvsem pa brez vseh motečih dejavnikov, v naravi.

Babice znamo izkoristiti prednosti moderne tehnologije, a se znamo tudi odklopiti.

Mnenja sem, da bi lahko bili starši (posplošujem) pri vzgoji bolj dosledni, skrbni in razumni. Prav tako bi lahko več časa nameniti kvalitetnejšemu druženju s svojimi otroki, namesto, da jih po pouku prepuščajo preštevilnim popoldanskim dejavnostim in se s tem počasi, a vztrajno oddaljujejo od otroka. V nekaterih situacijah se odnosi v družini skrhajo do tolikšne mere, da so starši v očeh otroka samo še tisti, ki napolnijo hladilnik, plačajo TV in mobitel naročnino, ter poskrbijo, da je stanovanje toplo. Verjemite, govorim iz izkušenj, v šoli poučujem že več kot polovico svojega življenja

Največja napaka, kateri bi se starši morali izogniti, je časovno neomejena uporaba digitalnih naprav.  V primerih, kjer se omejen čas uporabe ne upošteva, se največkrat komunikacija med otroci in starši prekine ali zmanjša do te mere, da otroci staršev sploh ne potrebujejo, saj imajo ves čas ob sebi virtualni svet, kateri jim je popolnoma prilagojen.

In tukaj smo babice zagotovo v prednosti. Mnogo otrok ob besedi babica pomisli na staromodno gospo, ki peče domače piškote, kuha okusno kosilo in plete tople, debele nogavice. Ampak, a ni ravno to čar? A ni ravno to tisto, čemur babice pravimo razvajanje? Kvalitetno preživet čas, pozornost, smeh, ukvarjanje z vnuki… Brez vseh motečih dejavnikov, zaradi katerih včasih ure v dnevu kar zbežijo mimo.

 

Po odhodu iz lokala pogledam na telefon, katerega sem imela v torbici. Sedem v avtomobil in začnem klicati na štiri neodgovorjene klice. 🙂 A pristna komunikacija ob dobri kavi, je bila prav pomirjujoča in nenadomestljiva.

»Za dober pogovor ne potrebuješ WIFI, temveč oči.«

Kot sem že nekajkrat slišala… »Za dober pogovor ne potrebuješ WIFI, temveč oči.«

 

Do naslednjič,

Moderna babi