Kaj vse potrebujejo dojenčki, rojeni v tem tisočletju

Nekaj dni nazaj sva bili z Anjo ujeti v zanimiv telefonski pogovor, skozi katerega sem ugotovila, da dojenčki rojeni v tem tisočletju najbrž ne bi odrastli, če ne bi imeli tisoč in eno stvar, polovico katerih pred 30timi leti sploh nismo poznali. Anja je načela pogovor s tem, da mora za Liama nujno kupiti večjo posteljico. Skomignila sem z rameni ”AJA”, saj vendarle ima ”kinderpet” pa še prenovljeno zibelko, v kateri je pred 26timi leti spal Mitja. Zakaj torej potrebuje še posteljico številka 3?! No, ko sem odložila telefonsko slušalko sem se tolažila z mislijo, da so to bile samo besede.

Dogovorjeni sva bili, da jih naslednji dan obiščem in res, ob prihodu sem na vratih srečala Mitjo, ki je iz avta zlagal razstavljeno posteljico, jogi, novo posteljnino… Bila sem rahlo presenečena, saj nisem verjela, da Anja misli resno, sploh pa – kako ji je uspelo izbrati in kupiti novo posteljico v enem samem dnevu?! Čez pol ure je posteljica številka 3 že dobila svoje mesto. Priznam, Liam je zibelko resnično prerastel, a sama bi jo seveda zamenjala s posteljico, katero ima Liam v svoji sobici, zagotovo pa ne bi kupila še ene, praktično enake, le nekoliko manjše. Tisti trenutek sem se na tiho spraševala, kam vodi ta svet, a Anja je kot zmeraj, hitro našla odgovor na vse moje dvome.

Liam v svoji zibelki, star 4 dni.

Ko je bila Anja majhna sem imela voziček, stolček za k mizi in stolček za v avto. To je bilo vse, kar sem potrebovala. Niti v sanjah si nisem predstavljala, kaj vse se bo spremenilo v 27-letih. Zdaj otrok naenkrat potrebuje tri posteljice pri štirih mesecih, voziček z globoko košaro, ki seveda presega vse meje zdravega okusa glede cene, lupinico za v avto, gugalnik za v dnevno sobo, igralni center za na tla in še nešteto drugih stvari, ki jih mi v svojem času nismo niti poznali.

Ko mi je Anja še noseča razlagala, da mora za v avto zraven lupinice kupiti tudi isofix bazno postajo, sem začudena mislila, da gre spet za nek modni trend, ki stane celo premoženje. Zdaj razumem in je to po mojem mnenju ena izmed zares nujnih in praktičnih stvari, saj je varnost v avtu zelo pomembna. Po Anjini prometni nesreči sem v to še bolj prepričana. A to je le ena izmed ”osnovnih” zadev, ki jih ti naši mali vnuki ”nujno” potrebujejo. Tudi vzvratno ogledalo je del osnovne opreme za v avto. Kakšen luksuz, kajne? 😊

No in potem po globoki košari dojenček naenkrat potrebuje še športni voziček, dežno pregrinjalo, ker baje zdaj mamice tudi v dežju gredo na sprehod, winter kit – da vas izobrazim – to je zimski paket za voziček (zimska vreča, rokavice,  puhast ”ovratnik” za streho vozička) nato še kengorujčka, ker se dojenček na sprehodu včasih noče voziti v vozičku, tehtnico, da se slučajno preveč ne zredi, pa gugalnik in stolček v enem, previjalno torbo (ali mamice res nimajo doma kakšnega starega nahrbtnika?!) in še in še bi lahko naštevala. Saj vem, da sem staromodna in da se mi včasih čas ustavi, pa vendar mi določene stvari še vedno niso jasne.

Winter Kit na vozičkih – zimska vreča, rokavice ter puhast ovratnik za streho vozička. Le kaj si še ne bodo izmislili?! 🙂

Ko mi Anja pravi, da je nabavila Valcobaby organizator, bi najprej potrebovala slovar, da bi  sploh razumela kaj je to. Vrhunec vsega pa je bil ta, ko mi je v sms sporočilu zapisala, da sta z Mitjem domov prinesla ”varuško”. ”O ljubi bog, kam smo prišli”, sem si mislila. Da bodo po novem hodile po stanovanju mlade mične gospe, popolno namazane s kratkimi krili in vzgajale mojega vnuka?! V trenutku mi je postalo slabo. Hitro sem segla po telefonu in z ostrim odgovorom zapisala, naj pa tega nikakor ne počnejo. Liam je še premajhen, da bi ga vzgajala tuja ženska, namesto lastne mamice. No, hvala bogu me je Anja hitro potolažila, da ”varuška” ni gospa, temveč po naše ”voki toki”, ki nadzira otroka v drugi sobi.

Včasih se res počutim staro, še posebej takrat, ko berem ali pa me s tujimi izrazi bogatijo mladi starši. Ko sem začela razmišljati čemu potrebujejo vse to in kakšno dobro tržno nišo so ustvarile otroške blagovne znamke sem ugotovila, da praktično vsega tega ne potrebujejo otroci, temveč starši. Vse to je bilo ustvarjeno z namenom, da mladim staršem olajšajo delo z dojenčkom, da jih morda za minuto več razbremenijo, a verjamem, da so kljub temu prvotno le načrtovali ustvariti potrebo po dodatnih materialnih dobrinah, brez katerih zaradi toliko reklam, mladi starši mislijo, da več ne gre.

Sama sem najbolj vesela tega, da so otroci na varnem in toplem, da je za njih dobro poskrbljeno, da kljub vsem materialnim možnostim, pametnim igračam in različnim družabnim igram, spoznavajo svet in razvijajo čustva, domišljijo, predvsem v družbi staršev in starih staršev. Se pa velikokrat sprašujem, ali bodo današnji otroci zaradi toliko igrač in opreme drugače vzgojeni oziroma ali bodo drugače dojemali materialni svet, kot smo ga mi?

 

Do naslednjič,

Vaša Moderna babi Mojca

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja