Menopavza ali cvetoča druga pomlad – zaradi nje sem mislila, da sem na smrt bolna!

Mineva že več kot leto dni, ko sem prvič začutila spremembe v svojem telesu. Nočno prebujanje, potenje, slabše razpoloženje, občutek tesnobe, zmanjšan libido, pridobivanje kilogramov in občasni vročinski vali so nakazovali, da se moje telo spreminja. Postajala sem vse bolj zaskrbljena in naenkrat se mi je zazdelo, da sem postala bolna. Zaradi tega me je občasno grabila celo panika.  Še preden sem obiskala svojega zdravnika, sem začela prebirati spletno literaturo, kjer pa so vsi znaki nakazovali na najhujše bolezni.

Stric Google ne ve vsega, ampak ve preveč!

Ko sem brala o nočnem potenju, sem že v uvodu nekega članka zasledila, da so to prvi znaki najhujše oblike raka, zaradi česar je potrebno ukrepati takoj. Če sem iskala informacije o bolečinah v levi roki, je pisalo, da znaki nakazujejo na srčni infarkt. Ko sem brala o bolečih in na otip drugačnih dojkah sem ugotovila, da gre že za zadnji stadij raka na dojki.

Vsi moji simptomi so nakazovali na to, da gre za hujšo obliko bolezni. Ker sem postajala vse bolj zaskrbljena in hkrati tudi panična, sem začela prebirati še več strokovne literature na to temo.

To obdobje je bilo zame zelo težko in naporno. Zaradi vsega prebranega, sem si sama postavila diagnozo, saj sem mislila, da sem na smrt bolna. Misli o bolezni pa so mi jemale voljo do ostalih, vsakdanjih stvari, v katerih sem prej neizmerno uživala.

Takrat sem se končno odločila obiskati svojo zdravnico. Najprej sem opravila splošni in ginekološki pregled, nato še UZ pregled jajčnikov, mamografijo, UZ pregled dojk, EKG ter UZ srca. Vključila sem se v program Svit za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu ter danki in opravila vse krvne slike.

A drage moje. Vsi moji izvidi so bili BP. Nisem doživela srčnega infarkta, nimam raka na dojki in tudi psihično sem povsem zdrava.

Moji simptomi so nakazovali na prihajajoče obdobje menopavze, zaradi česar sem postala razdražljiva in bolj emocionalna, to pa je povzročilo mojo pretirano skrb za zdravje in strah pred možnimi boleznimi.

Pravijo, da naj bo vsaka ženska pripravljena na spremembe v svojem življenju. Tudi sama sem se zavedala, da bodo le te nastopile kmalu pri meni. Vendar se očitno pogosto zgodi, da ženska v začetnem obdobju menopavze le te spregleda ali jih zavrača, kar sem počela tudi jaz.

Vsaka šola nekaj stane, a se tudi zmeraj iz tega nečesa naučiš.

Vseeno pa mi je to obdobje prineslo tudi nekaj koristnega.

Spoznala sem, da se žensko telo v tem obdobju resnično spreminja, zaradi česar ga je potrebno poslušati in se s spremembami tudi soočati. Pomembno je, da ženska poskrbi za svoje zdravje in kvalitetno načrtuje čas, ki ga bo preživela v drugi polovici svojega življenja. Ta zlata transformacija nam torej prinaša ogromno sprememb in možnosti, da ženska ponovno zacveti, postaja bolj modra, zrela in ljubeča.

Skozi ves ta čas mojih sprememb sem tudi spoznala, da so besede moje zdravnice pravzaprav resnično utemeljene in opravičujejo simptome menopavze.

Prihajam v čas cvetoče druge pomladi. Čas, ko se nič ne ustavi, čas, ko se veliko spremeni in čas, ko smo lahko srečni.

Ko pogledam leto nazaj, se lahko samo nasmehnem svojemu razmišljanju, ki pa je bilo daleč od realnosti. Zdaj ugotavljam, da je to bil čas, ko sem spoznavala svoje telo, ki nam omogoča toliko življenjskih aktivnosti, zaradi česar mu moramo biti zares hvaležni. Naše telo in tudi življenje samo je čudež, ki ga moramo spoštovati.

Kljub nekoliko pridobljenim kilogramov in občasnemu nerazpoloženju lahko sedaj tudi sama povem, da sem srečna. Imam stvari, ki me navdihujejo. Imam zdravje, svojo družino in prijatelje, ki so mi dragi. Kmalu pa tudi dobim v naročje svoj največji zaklad – svojega vnuka.

 

Do naslednjič,

vaša Moderna babi Mojca